Brystløft

Mastopexy, mest kjent som brystløft er en prosedyre som utføres på hengende bryst for å løfte brystet, forbedre dets konturer og å gjøre det livligere ved å fjerne ekstra hud og eventuelt vev.

Hvem kan ha nytte av brystløftoperasjon?

En kvinnes bryst forandrer seg i løpet av tiden. Dette betyr at i tillegg til alder, kan brystet ytterligere bli påvirket av ulike faktorer som vektendring, svangerskap, amming og genetiske faktorer. Hvis du bekymrer deg på grunn av disse forandringene, som for eksempel at brystene dine har mistet sin runde form, henger, hvis brystvortene dine er vendt nedover og/eller de befinner seg under brystfolden din, eller hvis brystene dine har forandret form og volum asymmetrisk, og dette bryr DEG, kan du vurdere et brystløft. Et brystløft/mastopexy tar sikte på å gjenopprette en mer ungdommelig brystform ved å løfte brystvortene og fjerne oveflødig hud. Brystet blir ikke større av det, og det kan ikke gi mer fylde i øvre bryst. Hvis du vil ha ekstra øvre fylde og/eller økt størrelse, da skal du vurdere en Augmentasjon mastopexy eller ha både implantat og brystløft.

Vurdering for brystløft

Under vurderingen før operasjonen bør man være forberedt på at man vil bli bedt om å redegjøre for begrunnelsen for at man ønsker å gjennomføre inngrepet. Du bør være klar på dine forventninger og målsetning med inngrepet. Din medisinske historie og tidligere kirurgiske behandlinger vil bli vurdert, så vel som bruk av medisiner og sosiale vaner som eksempelvis røyking, alkohol etc. Kirurgen vil gjennomføre en undersøkelse av brystene med hensyn på størrelse og form. Størrelse og posisjon av brystvortene vil også bli evaluert og drøftet. Hudkvaliteten vil også bli tatt i betraktning. Det vil bli tatt hensyn til egen- og familiehistorie med brystkreft samt tidligere og eventuelt planlagte svangerskap. 

Det er viktig at du får en god forståelse for alle aspekter ved operasjonen og at får svar på alle de spørsmål du måtte ha med hensyn til inngrepet før du tar avgjørelsen om å gjennomføre operasjonen. Dette kan eksempelvis være spørsmål som arrdannelse, rekonvalesenstid, når kan jeg gå tilbake til jobb etc. Kirurgen vil være behjelpelig med å svare deg på de spørsmål du måtte ha.

Hvordan gjøres operasjonen?

Før operasjonen må du gjennomføre nødvendige blodprøver og i tillegg enten bryst ultraly deller mammografi. Prosedyren foregår vanligvis under narkose. Det blir laget snitt rundt brystvortene dine, og sannsynligvis påbrystets nedre side. Størrelsen på snittet avhenger av mengden av overflødig hud. Dette muliggjør fjerning av oveflødig hud så vel som løfting av brystvortet til sin nye posisjon. Etter at vevet har blitt fjernet, får brystet sin nye form og suturene blir plassert for å holde det sammen. Huden blir lukket lagvis, og det plasseres en støtte-bh over sårbandasjen.

Risiko knyttet til brystløft

Brystløft har på lik måte som brystreduksjon har noen ytterligere risikoer. I tillegg til mulige risikoer knyttet til narkose – som ved alle kirurgiske inngrep – er det risiko for blødning, hematom, dårlig sårtilheling, uregelmessige arr eller infeksjon. Mer spesielle risikoer kan være midlertidlig eller permanent forandring av følelsen i brystvortene,uregelmessigheter i brystets form eller asymmetri av brystene. Andre komplikasjoner som kan forekomme er formasjon av serom, DVT eller lungeemboli samt fett- eller hudnekrose. De ovennevnte kan føre til at man må gjennomgå ytterligere kirurgi eller innleggelse på sykehus.

Rekonvalesens etter bryst augmentasjon

Du overnatter på klinikken etter inngrepet. Det blir et drensrør – plastikk rør – som kommer ut på hver side, som samler overflødig væske/blod. Vanligvis fjernes disse dagen etter, før du blir skrevet ut. Brystene dine blir hovne, og forblir slik i de første 2-3 ukene. Hovenheten avtar gradvis. Smertene og ubehaget pleier ikke å vare i mer enn 5-7 dager. Kirurgen kommer til å forskrive smertestillende og annen medisin som anses å være nødvendig. Støtte-bh skal brukes i 8 uker.  De første to ukene skal du unngå bilkjøring, tunge løft og brå bevegelser. Det brukes absorberbare suturtråder, men knutene må kanskje fjernes etter to uker. Trening skal unngås i de første 6-8 ukene avhengig av tilheling. Etter operasjonen kan du komme tilbake til oss til oppfølging etter en uke, 2 uker og 3 måneder.