Lårplastikk/Lårløft

Lårplastikk har som mål å fjerne overflødig hud med underliggende fettvev fra innsiden av låret, og gir med dette en forbedret kontur og strammere hud.

Hvem kan ha nytte av lårplastikk?

Du skal kun vurdere lårplastikk dersom du føler deg plaget av hengende overflødig hud på innsiden av lårene. Du skal aldri gjennomgå et slikt inngrep på basis av andres ønsker eller oppfatning av hva som er pent. Dersom du har god helse og føler deg plaget med hvordan dine lår fremstår estetisk på tross av et sunt kosthold og trening kan dette inngrepet være aktuelt for deg. Den overfladiske huden kan ha kommet som følge av aldring, vektsvingninger, graviditet eller markant vekttap.

Det er viktig at du har realistiske forventninger og ikke ser på dette inngrepet som en måte å gå ned i vekt på. Dersom du planlegger å gå ned i vekt eller å bli gravid i den nærmeste fremtid vil det være best å utsette operasjonen.

Vurdering før lårplastikk!

Ved konsultasjonen før inngrepet vil kirurgen be deg om å redegjøre for bakgrunn for at du ønsker denne operasjonen og kartlegge hva dine forventninger og målsetninger er. Personlig sykehistorie og tidligere kirurgi vil bli diskutert i tillegg til din generelle helsetilstand, faste medisiner og sosiale vaner som for eksempel røyking. Kirurgen vil undersøke dine lår og vurderer hvor mye av den overflødige huden som trygt kan fjernes hos deg. Du vil bli bedt om å gjennomføre nødvendige blodprøver og blodtyping før inngrepet. Det er svært viktig at du er innforstått med alle aspekter av den planlagte kirurgien, og er du usikker kan kirurgen svare på de spørsmål du måtte ha om eksempelvis arr, rekonvalesens, retur til jobb etc.

Hvordan utføres lårplastikk?

Lårplastikk utføres vanligvis i narkose. Hos noen vil det være fordelaktig å sterte prosedyren med fettsuging i det aktuelle området. Dette følges av et ellipseformet snitt på innsiden av låret. Preparering blir så gjort over muskellaget ned mot kneet. Dersom et er behov legges det også et vertikalt snitt på innsiden av låret ned mot kneet. Behovet for og størrelsen på det vertikale snittet bestemmes av mengden overflødig hud som må fjernes. Den overflødige huden fjernes og såret lukkes med suturer. Til sist legges det på bandasje og kompresjonsplagg.

Risiko ved lårplastikk!

Lårplastikk kan, i likhet med andre større operasjoner, gi komplikasjoner. Utover risiko ved narkose er det som ved annen kirurgi alltid en liten risiko for blødning, infeksjon, dårlig sårtilheling og arrproblematikk. Andre sjeldne komplikasjoner inkluderer hematom seromdannelse, smerter, dyp venetrombose, lungeemboli og fett- eller hudnekrose. Alle disse komplikasjonene kan gjøre det nødvendig med reoperasjoner eller innleggelse på sykehus.

Rekonvalesens etter lårplastikk

Du vil måtte overnatte en eller to netter på sykehuset etter operasjonen. Du vil mens du er innlagt ha dren – små plastikkrør – ut av sårene på begge sider for å drenere væske og blod som dannes etter operasjonen. Disse drenene fjernes etter 2-4 dager, avhengig av hvor raskt du kommer deg etter operasjonen. Du blir skrevet ut med ny bandasje over sårene og kompresjonsplagg for å hjelpe til med tilhelingen. Du vil måtte bruke kompresjonsplagg i 6-8 uker etter operasjonen for å få best mulig resultat. Du vil få blodfortynnende sprøyter som du også skal bruke etter hjemkomst etter kirurgens instruksjoner. Det vil bli avtalt kontroll etter 1, 2 og 4 uker. Stingene skal fjernes etter 2 uker. I de 2 første ukene skal du være i forsiktig aktivitet. Kirurgen vil gi deg råd i forhold til hvordan du skal gradvis øke din daglige aktivitet avhengig av fremgangen du har, men generelt skal du unngå trening de første 6 ukene. Du kan vanligvis gå tilbake til jobb 2-3 uker etter inngrepet.